Den otevřených dveří - "Den Vola č. 3"

 

Dne 5,9,2020 jsme na farmě v České Metuji uspořádali „Den otevřených dveří-Den Vola č.3.

 

Pozvali jsme všechny spoluobčany z katastrálních území, kde hospodaříme a k tomu všechny vlastníky zemědělské půdy a zemědělských majetků, aby se osobně mohli přesvědčit o našem odborném přístupu k zemědělské půdě a hospodářským zvířatům které chováme.

Dnes „cinklí“ všehoodborníci, a hlavně závislá media vyvolávají v nezemědělské veřejnosti pocit ohrožení a až katastrof.

Jako výkonní zemědělci těmto všeználkům nejsme schopni čelit konzervativními argumenty z naší každodenní práce a neuspívají ani normální znalci zemědělské problematiky.

Proto jsme se v Ostaši, v době COVIDOVÉ, netradiční formou, tak trochu „po švejkovskou“ rozhodli pozvat, pohostit a informovat ty, kterým venkov není jen výtahem k penězům, nebo dokonce do politiky.

Naše hosty tak přivítali „Agrobaron“ + Průmyslový zemědělec v odpovídajících kostýmech, kteří provedli označení našich hostů připravenými odznáčky a poučili všechny o možnosti se poučit na:

 

1) „Stezce pravdy“, kde jsme připravili informační tabule s informacemi tak, jak je vidí výkonní zemědělci z ZD Ostaš. Museli jsme informace omezit jen na podstatné, aby nám naši hosté došli ve zdraví až nakonec a neměli z hlavy „brněnec“.

Cestou se mohli na robotické stáji informovat u „bílých triček“ na podrobnosti a navíc občas prošel „Starý vůl“, jako mediátor akce. Naši hosti si museli dávat velký pozor na „špinavou jezeďáckou pracku“, která je tak líná, že stále jde jen a jen po těch „DOTACÍCH“!(takto nás prezentují media)

Našim hostům jsme umožnili posoudit i naši techniku a technologie RV, které jsou tak přátelské k obhospodařované půdě.
Jako budoucí vizi jsme předvedli i práci zemědělských robotů na šetrné obhospodařování půdy, které přinesou i podstatně lepší pracovní podmínky pro naše pracovníky. 

 

Hlavním sdělením všem vnímavým a „necinklým“ byl vzkaz, že na českém venkově existují jen soukromí vlastníci zemědělských majetků, kteří se liší jen a jen způsobem využití svého osobního vlastnictví. (v příloze bude připojena stezka pravdy a odkaz na video o „zastropování“)

 

2) „Gastrostezka“ byla připravena pro vyčerpané ze „Stezky pravdy“, ale i pro ty, kteří nás přišli jen svoji účastí podpořit a zemědělské problémy je až tak nezajímají. Podstatné je, že jsme je jako své hosty mohli pozvat k rozmanitým potravinám konvenčního zemědělství o vysoké kvalitě.

 

3) „Diskuzní stezka“ měla dvě větve:

 

a) diskuze zemědělských odborníků, kdy ti kteří měli zájem, se mohli dozvědět mnoho informací o zemědělské politice EU, ČR, ale i o přístupu ze ZD Ostaš.

- ing. Jandejsek, bývalý prezident Agrární komory a ředitel velkého zemědělského uskupení

- ing. Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR, který je zkušeným vyjednávačem na půdě EU i ČR

- ing. Lukášek, emeritní předseda ZD Bohuslavice, znalec všech změn v zemědělství ČR.

- ing. Lád, předseda ZD Ostaš na sklonku své výkonné praxe, které se v Ostaši věnoval 38roků

 

b) diskuzní stezka, přátel a známých, kteří se v dnešní uspěchané době nedovedou zastavit a potkat.

 

4) Kulturní stezka – byla zajištěna Waldovkami

 

5) Derniera „Starého Vola“ tak trochu emotivní rozloučení s prací, kterou měl rád.

Rozloučit se chtěl dokud je při plné síle, a až přijde jeho čas, tak to na sobě snad pozná a loučit se už nebude.

Jeho posledním úkolem bude najít svého pokračovatele, aby se ZD Ostaš mohlo dál rozvíjet jako moderní inovativní podnik.

Čím je starší, tím má pocit, že je nutná „rebélie“, jinak nás i naše majetky „cinklí“ semelou k obrazu svému ………...(bude připojeno)

 
Tady je odkaz na "gastro diskuzi" bohužel není celá
 
https://1drv.ms/v/s!AjV5KUscJQ5J9QG7GN7FFfiaIq63
 
 
Tady je odkaz na "Dernieru Starého vola"
 
https://1drv.ms/v/s!AjV5KUscJQ5J9RCtwE4aXS4EsaA2

 

 Zastropování dotací pro zemědělce v ČR (Youtube)

https://youtu.be/PrhMdi-fk3o

Znáte celé znění písně z níž vznikla naše hymna?:

https://youtu.be/mQZ6vsLMqzs


© Všechna práva vyhrazena. Vytvořil Agrol, spol. s r.o. | člen Zemědělského svazu ČR | Cookies