Robotické dojení

Průlet dronem. Je zde možno shlédnout středisko RV ve Žďáru nad Metují a asi od 1,4 minuty Vám dron ukáže farmu v České Metuji, kde ukáže BPS a stavby ŽV s robotickou stájí pro 400 kusů s vysokým welfer chovu. Dron jako neznámé těleso při prvním průletu stájí způsobí stres, ale při druhém průletu je vidět, že se klid a pohoda znovu do stáje vrátila = toto je silný důkaz o welferu stáje, kdy dojnice se ve své stáji cítí  pohodlně a bezpečně, a tak dovedou kompenzovat i nenadálý stresový faktor.
O welfare se hodně mluví a píše, ale málo kdo ho umí definovat a natož posoudit = zvláště když ani nechce, protože mu stačí neomezená moc úřední a "předběžná opatrnost".

Další videa znalým a nezaujatým pozorovatelům ukáží přátelskou technologii stáje, která dojnicím umožňuje organizovaný, klidný a spokojený život ve stáji v době laktace. Moderní a inovativní stáj, která může naše chovy dojnic přivézt k "zemědělství 4,0", musí garantovat minimalizaci lidského vměšování do jejich hierarchického způsobu života, ale s maximalizací robotického času dojení dojících robotů. Tento systém naprosto zabraňuje nadužívání přístupu do dojícího robotu. A o tom to už dnes je a dozajista i bude, tedy pokud zemědělství snad jednou povedou fundovaní odborníci, a to nejen na venkově.

Můžete si také prohlédnout  Obrázky a Prezentaci 

Průlet dronem

Krmení

Práce robotů

Hlavní selekční brána

Odchozí selekční brána

© Všechna práva vyhrazena. Vytvořil Agrol, spol. s r.o. | člen Zemědělského svazu ČR | Cookies